Światowy dzień Nutelli : obchodzimy 5 lutego. Włoscy cukiernicy w 1946r opracowali w swoim zakładzie recepturę na blok czekoladowy. W czasach powojennych gdzie ciężko było zwłaszcza o kakao połączyli szczyptę tego rarytasu, zmielone orzeszki laskowe oraz cukier. Powstały blok sprzedawali w plasterkach. Ponoć najlepiej smakował z świeżym pieczywem. W 1951r firma Ferrero udoskonaliła swój produkt. Na stoły trafił krem do smarowania Super Crema. W 1964r Nutella nabrała smaku i była pakowana w słoiczki. Do dzisiaj nic się nie zmieniło. Krem najpierw pojawił się w Niemczech, później we Francji, następnie w Sydney a do Polski trafił w 1994r. Do dzisiejszego dnia cieszy nasze podniebienia , dodaje energii wywołuje uśmiech na twarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *